Alimentatie en Pensioen
Partneralimentatie en pensioenverdeling
Partneralimentatie
Wanneer je na jaren uit elkaar gaat, kan het zijn dat één van jullie minder inkomen heeft dan de ander. Bijvoorbeeld omdat jullie een bepaalde verdeling van zorgtaken hebben afgesproken en er dus iemand minder is gaan werken. Of omdat een van de twee een baan heeft die veel beter verdient.
Als dat het geval is, kan er sprake zijn van recht op partneralimentatie. Afhankelijk van het gezinsinkomen voor scheiding, de duur van het huwelijk/samenleving en de leeftijd van het jongste kind bereken ik waar je wettelijk recht op zou hebben.
In de praktijk echter maken de meeste mensen in onderling overleg zelf afspraken die ze vastleggen in hun vaststellingsovereenkomst. Dat mag namelijk.

Pensioen

Wanneer er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, heb je recht op de helft van het tijdens het huwelijk/partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen van de ander. Ook kun je recht hebben op een stukje partnerpensioen.
Net als bij partneralimentatie kun je echter samen afwijkende afspraken maken over wat je wilt doen met de wederzijdse pensioenen. Er zijn veel mogelijkheden om dit met elkaar te regelen.
Hoe dit er voor jullie uitziet en wat je ermee wil, bespreken we tijdens het mediationtraject, al dan niet samen met een pensioenspecialist.